Als je het vorige gedeelte gelezen hebt en inziet waarom je veganist zou moeten worden, heb je misschien nog vragen over hoe je dat doet. Gelukkig is het nog nooit zo makkelijk geweest als nu om veganist te zijn, en nemen de mogelijkheden met de dag toe.

vegan recepten
Links heerlijke wafels, en rechts een smakelijk currygerecht. Foto’s gebruikt met toestemming van de VeganChallenge.

Voeding

Als veganist maak je keuzes voor producten en activiteiten waar geen dieren voor worden gebruikt en gedood. In het dagelijks leven heeft dit vooral betrekking op je voedselkeuzes. Zoals je uit het vorige gedeelte begrepen hebt, is veganisme een ethisch standpunt en geen dieet. Je kan er als veganist voor kiezen om alleen chips en Oreo’s te eten. Wil je het echter gezond aanpakken en alles binnenkrijgen wat je lichaam nodig heeft, dan zijn er – net als bij ieder ander eetpatroon – enkele dingen om op te letten.

  • Voldoende eten. Vergeleken met dierlijke producten, zijn plantaardige producten over het algemeen lager in calorieën. Je zult dus wat meer moeten eten dan je gewend bent om in je energiebehoefte te voorzien.
  • Voldoende variëren. Sommige mensen denken bij plantaardig eten enkel aan groente, maar er is meer: fruit, (volkoren) granen, peulvruchten (zoals bonen, linzen en kikkererwten), aardappelen, paddenstoelen, noten, pitten en zaden. En alles wat hiervan gemaakt is uiteraard – denk bijvoorbeeld aan pasta’s, wraps, noedels, hummus, brood, pindakaas, tofu, plantaardige vlees- en zuivelopvolgers, enzovoort.
  • Er is één vitamine die je dient aan te vullen, namelijk vitamine B12. Dit is een vitamine die gemaakt wordt door bacteriën. Dieren in de vlees-, zuivel- en ei-industrie krijgen B12 toegediend via hun voeding of via een supplement, zodat jij dit vervolgens binnenkrijgt als je hun lichaam of hun lichaamsafscheidingen eet. Het enige wat je als veganist dus doet, is dat supplement direct nemen in plaats van via een dier. Twee keer per week een pilletje van 1000 microgram is voldoende.

Het is aannemelijk dat je behoefte hebt aan wat inspiratie voor je nieuwe eetpatroon. Een handige en leuke manier om over te stappen is door mee te doen aan de VeganChallenge. Hier kun je je gratis aanmelden om 30 dagen lang tips en lekkere, makkelijke recepten te ontvangen.

Maar ik zou de smaak missen van…

Wellicht komt het in je op dat je de smaak van dierlijke producten zou gaan missen. Het fijne van de tijd waarin we nu leven, is dat er voor vrijwel elk dierlijk product een plantaardige versie bestaat. Heb je een keer zin in een burger, nuggets, melk, ijs, yoghurt of kaas, dan kun je deze producten tegenwoordig – ook in de reguliere supermarkt – gewoon vinden in een plantaardige variant. De website Vegan Wiki is een erg handig naslagwerk voor alles wat je zoekt. Ook de Facebookgroep Plantaardige Producten NL is een aanrader. En ook al zou je een bepaalde smaak missen, verplaats je dan in de positie van de dieren. Een kalfje mist zijn moeder veel meer dan dat jij kaas mist.

veganistische recepten
Links spanakopita’s en rechts pannenkoeken. Foto’s gebruikt met toestemming van de VeganChallenge.

Non-food

Naast je voedselkeuzes heeft het respecteren van dieren ook invloed op je keuzes voor kleding, vermaak, sport en bepaalde gebruiksartikelen zoals cosmetica. In plaats van iemands huid of vacht te dragen, kies je dus bijvoorbeeld voor katoen, linnen, bamboe of polyester. In plaats van naar opgesloten dieren te kijken, doe je iets anders in je vrije tijd. Voor gebruiksartikelen zoals cosmetica en verzorgingsproducten ga je op zoek naar dierproefvrije alternatieven. Gelukkig zijn deze ook bij reguliere winkels zoals de Hema of Kruidvat verkrijgbaar. Ook voor deze informatie is Vegan Wiki de aangewezen plek.

Is veganisme duur?

De belangrijkste producten die je nodig hebt bij je dagelijkse boodschappen, behoren tot de goedkoopste opties in de supermarkt. Rijst, aardappels, pasta’s, bonen, linzen, groenten, fruit en brood zijn niet bepaald luxe-artikelen. Juist dierlijke producten zijn een teken van luxe. Ga maar na: in de landen waar de welvaart hoog is, worden de meeste dierlijke producten geconsumeerd. Artikelen zoals plantaardig ‘vlees en zuivel’ kunnen wat duurder zijn dan je basisinkopen. Als je deze producten prijsbewust wilt kopen (want je hebt ze niet per sé nodig voor je gezondheid of voor een smakelijke maaltijd), kun je je richten op aanbiedingen en huismerken. Houd daarnaast in het achterhoofd dat als je niet-veganist bent, de dieren een veel hogere prijs betalen.

Is veganisme moeilijk?

Veranderen van een gewoonte kan moeilijk lijken. In de eerste paar weken na je overstap zul je inderdaad wat moeite moeten doen om je gewoonten te veranderen. Als dit eenmaal gebeurd is, is het net zo vanzelfsprekend geworden als je huidige leefstijl. Natuurlijk zul je nog wel eens een etiket moeten lezen, iets op moeten zoeken op internet of bij een restaurant iets na moeten vragen. Bedenk je daarbij dat de moeite die dit jou kost, in het niet valt bij de moeite die het de dieren kost als je niet-veganistisch blijft leven. Een handige app voor het eten buiten de deur is trouwens Happy Cow. Hiermee vind je restaurants in jouw buurt die vegan zijn of vegan aanbod hebben.

Het sociale aspect

Is er dan helemaal niks moeilijk aan veganist zijn? Niet als het aankomt op het maken van andere keuzes in de winkel. Maar als ik toch één ding moet noemen, dan is het: het leven in een maatschappij waarin het de norm is om dieren te gebruiken en doden. Als je bent gaan inzien dat het om een onrecht gaat, en je ziet je collega’s, familie en vrienden hieraan meewerken én het in veel gevallen ook nog verdedigen, dan kan dat zeker moeilijk zijn. Het heeft mij dan ook erg geholpen om in contact te komen met andere veganisten.

veganisme sociale omgeving

Het is bij mij begonnen via etentjes en ‘potlucks’ die via social media georganiseerd werden. Later heb ik me ook aangesloten bij het dierenrechtenactivisme: door middel van acties op straat met voorbijgangers het gesprek aangaan over dierenrechten en veganisme. Hierbij ontmoet je gelijkgestemden én help je tegelijkertijd de dieren. Wil je in contact komen met veganisten in je omgeving, kijk dan op Facebook of er een groep bestaat voor veganisten in jouw buurt. Typ ‘vegan’ + je woonplaats (of een stad in jouw omgeving) en de kans is groot dat er een Facebookgroep voor bestaat.

Kun je het als veganist ‘perfect’ doen?

Als je overtuigd bent van het waarom van veganisme, heb je geen ‘stapjes’ meer nodig om veganist te worden. Waarom zou je nog meewerken aan iets waarvan je inziet dat het verkeerd is? Natuurlijk kan het in het begin nog voorkomen dat je, onopzettelijk, een bepaald dierlijk ingrediënt over het hoofd ziet. Hier leer je gaandeweg van. Tegelijkertijd is veganisme geen perfectie. We leven (nog) in een niet-veganistische wereld. Dit betekent bijvoorbeeld dat de belasting die je als veganist betaalt, gebruikt wordt voor subsidies voor de dierhouderij. Het betekent dat er dieren in de natuur omkomen bij het verbouwen van gewassen. Of dat je op straat op een mier stapt. Het kan ook betekenen dat je een medicijn nodig hebt dat op dieren getest is. Dit zijn zaken die je niet praktisch kunt vermijden. Het gaat er om dat je niet opzettelijk en onnodig bijdraagt aan het gebruiken en doden van andere dieren. En dit is behoorlijk zwart-wit: je draagt er aan bij, of je draagt er niet aan bij.

Meer informatie nodig?

Wil je graag uitgebreidere informatie over hoe je veganist wordt? De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) schreef de prachtige startersgids ‘Easy Peasy Vegan’ met daarin het antwoord op al je vragen. Hierin vind je meer informatie over bijvoorbeeld: etiketten lezen, omgaan met je sociale omgeving en voedingsadviezen. Een digitaal exemplaar ontvang je gratis als je je aanmeldt voor de VeganChallenge of als je je abonneert op de NVV-nieuwsbrief. Liever een gedrukt exemplaar? Deze kun je bestellen in de NVV-webshop.